Ако сте решили, че е време да закупите недвижим имот и това Ви се случва за първи път, трябва да знаете, че това е сериозна инвестиция, към която е нужно да се подходи внимателно и с предварителна подготовка. При всички положения е хубаво да имате представа как протича този процес. Най-важно е да прецените дали да използвате услугите на агенция за недвижими имоти или ще се справите сами с организирането и ходенето по огледи, преговорите и документите, които неминуемо съпътстват една имотна сделка. Ето и няколко съвета, с които да Ви бъдем полезни: saveti1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Съвет № 1

Най-важното е да определите типа на имота, който търсите:

  • Жилище – къща или апартамент;
  • Бизнес имот – офис, търговски обект, промишлен обект или земя;
  • Ваканционен имот – за инвестиция или „втори дом”;
  • Извънградски имот – къща, вила или парцел.

След това изяснете къде искате да се намира имота, който ще купите:

  • В кое населено място?
  • В кой район на населеното място – Център или определен квартал?

След като сте си отговорили на тези въпроси, трябва внимателно да проучите пазара на недвижими имоти в момента. Запознайте се с цените, на които се предлагат имотите, отговарящи на Вашето търсене. Анализирайте настоящите и бъдещи тенденции в развитието на пазара и преценете какви компромиси сте готови да направите при избора на имот. Този процес на маркетингово проучване отнема поне 14 дни и може да се извърши по два начина:

  • самостоятелно от Вас, ако разполагате с време и познания;
  • или от нашите брокери,  които извършват бързо и професионално маркетингово проучване за клиентите ни, насочват ги към най-подходящият за тях избор и им помагат да реализират успешна покупка.

Съвет № 2

Добре е предварително да сте наясно как ще финансирате покупката?

  • с лични средства;
  • с банков кредит – при нас ще получите компетентна консултация, относно условията по отпускане на жилищни кредити. Нашата агенция работи с всички банки, като разполагаме с актуална информация относно нива на лихвени проценти, промоции и оферти, преференции за клиентите.

Съвет №  3

syvet3Следващата стъпка е да се проучат всички актуални оферти на пазара, отговарящи на Вашите изисквания.  Трябва да се прозвънят и огледат всички имоти, които се предлагат в пресата, специализираните издания, интернет и други. Това би Ви отнело много време в разговори и доста често, излишни огледи.

Ние разполагаме с над 250 АКТУАЛНИ ОФЕРТИ в гр.Шумен и региона! Нашите клиенти получават изчерпателна и напълно безплатна информация за тенденциите на пазара и за предлаганите имоти отговарящи на тяхното търсене.

Сайтът на ИМОТИ СИЛВИ, Ви дава възможност да се абонирате и да получавате всички новости около имотния пазар – НОВИ ОФЕРТИ, АТРАКТИВНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ, НАМАЛЕНИ ЦЕНИ, ПРОДАДЕНИ ИМОТИ и др.

Съвет №  4

Уточняване на цената и условията по сделката.

saveti4

 

 

 

 

 

 

 

След като сте избрали подходящия имот и решите да го закупите, идва момента за определяне на крайната цената. Ние ще Ви помогнем при договарянето, както на цената, така и на всички допълнителни условия по сделката: капаро, срок на финализиране на сделката, дата на предаване на владението, оставащото обзавеждане и оборудване.

Съвет №  5

Капариране на имот

savet6

Към момента ситуацията на пазара на недвижими имоти е следната: търсенето е чувствително по-голямо от предлагането. Поради тези причини, когато намерите имота, който търсите и договорите цената, не чакайте, а капарирайте и го запазете за себе си. Важен момент от сключването на добрата сделка е решителността на купувача.

Когато решите да капарирате апартаментът, който сте харесали, обикновено се подписват споразумения или договори за депозит или за стоп-капаро, чиято функция е да се спре предлагането на имота, до подписване на предварителен договор или на нотариален акт. При подписването на този договор се оставя сума, която да гарантира сериозността на страните и да ги обезщети, ако не се стигне до подписване на предварителен или окончателен договор.

 

 

Съвет №  6

p6Финализиране на сделката

Времето от подписване на предварителния договор до датата за нотариално изповядване на сделката е периодът, в който продавачът и купувачът трябва да се снабдят с необходимите документи от институциите. След като всички документи са подготвени и проверени от избрания нотариус, страните могат да пристъпят към финализиране на сделката. Нотариусът изчита съдържанието на нотариалния акт и при липса на възражения, двете страни полагат подписите си върху документа. Обикновено купувачът заплаща таксите по прехвърлянето. Следващата стъпка е страните да се разплатят помежду си – отиват до банката, където купувачът превежда по сметка на продавача дължимата сума. След това се връщат в нотариалната кантора с банковото бордеро, което е потвърждение пред нотариуса, че може да впише сделката в агенция по вписванията, с което тя официално е финализирана.

Има случаи, в които някоя от страните няма възможност да присъства на изповядването на сделката пред Нотариус. Тогава може да се упълномощи определено лице, което да представлява съответната страна в деня на приключването на сделката. Това е често използвана практика в днешно време, поради голямата динамичност и заетост на клиентите ни.

Нотариалните си актове можете да получите от кантората на съответния нотариус или от нашия офис. Обикновено те са готови в срок от 3 дни след изповядване на сделката.

Съвет №  7

p8Не забравяйте за Вашите задължения и след нотариалното прехвърляне на имота! Трябва да декларирате новопридобитият имот, в срок от един месец в Общинска Данъчна служба. Да се пререгистрират партидите за ток и вода. За всички тези задължения  ще получите съдействие от нас!!!

Процесът на закупуване на имот може да бъде лек и приятен или изпълнен със страх, несигурност и съмнения. Какъв ще бъде зависи изключително много от добрата подготовка. И не забравяйте, изборът на професионалист в областта е съществена част от изгодната сделка!