naem1

 

Предлагаме ви няколко препоръки, които могат да ви спестят проблеми и ненужни разходи, когато НАЕМАТЕ жилищен имот

Как можем да се предпазим от измами и да избегнем проблеми, когато решим да наемаме квартира? Всички, които са се сблъсквали с тази ситуация знаят, че е изключително трудно, изморяващо, изнервящо, понякога чак и стресиращо да си намерят нещо, поне близко до желания имот. Ето и нашите съвети:

 

1. НАМЕРЕТЕ СИ ДОВЕРЕН БРОКЕР

Той ще ви съдейства в търсенето на жилище под наем, уверете се, че е сериозен, отговорен и внимателен към работата си! Да, знаем, че има много, които не са такива, но е факт, че има редица принципни хора в тази сфера! Не забравяйте, че Вие също трябва да сте лоялен към въпросния брокер.

naem2

2. В ДОГОВОРА ДА ФИГУРИРАТ ВСИЧКИ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ

Договорът за наем се оформя така, че да фигурират всички права и задължения, които и двете страни искат да се впишат. Това е юридически документ, който трябва да съдържа освен общите условия и всички останали уговорки. Основно той трябва да съдържа: дължимата месечна сума за наем, сумата на депозита /който плащате, преди да наемете жилището/ и периода, за който се сключва договорът. Също така договорът постановява вашите права и задължения като наемател, както правата и задълженията на наемодателя към вас (наемателя).

naem4

3. ДЕПОЗИТ ЗА ГАРАНЦИЯ
Депозитът обикновено е в рамките на един месечен наем. Има случаи, в които се изискват два депозита заради по–високата наемна цена на жилището /луксозно обзавеждане и нови ел.уреди/. Депозита служи за защита на наемодателят. Ако наемателите са били изрядни с плащанията си и няма нанесени щети, те могат да си получат обратно депозита, като агенцията също може да помогне за тази дейност, естествено и ако всичко по описа е изрядно.

naem3

4. ПРОВЕРКА НА СМЕТКИТЕ НА ИМОТА
Преди да подпишете договора задължително се уверете ,че жилището няма някакви стари задължения. Това може да са неплатени сметки, които предишните наематели не са платили или самият собственик не е платил, така че проучете дали всички сметки за имота са напълно изчистени. В случай, че това не е така, договорете изрично, че наемодателят ще ви гарантира, че няма да бъдат прехвърлени на вас.

naem5

 

5. Достъп на наемодателя до имота

Вероятно е собственикът на жилището да иска да има периодичен достъп, за да се увери, че имотът му е в добро състояние. Това обаче не означава, че наемодателят може да има неограничен достъп до наетият от вас имот, когато и както си пожелае.Договорете се, че той може да влиза в него след известен срок с предупреждение, което е предварително договорено между вас и него.В противен случай може да се окаже, че той се появява в неподходящ момент и ви смущава домашния комфорт, а вие нямате основание да не му дадете достъп.

naem6

6. Прекратяване на договора

Едно от предимствата на наемането на имот е това, че то позволява гъвкавост. Уверете се, че разбирате условията за прекратяване на договора и че те са разумни. Обикновено договорът има възможност да бъде прекратен с едномесечно предизвестие от двете страни. Има случаи, когато този срок може да бъде по-дълъг /два, три месеца и т.н./.

naem7