Предстои затопляне на времето и е време да организирате градината си, но не знаете откъде да започнете? Представяме ви няколко бюджетни идеи, с които да съживите външното пространство на дома си и да посрещнете пролетта подобаващо.

1.Приведете моравата си във форма.

Погледнете през прозореца към вашата градина – нещото, което заема най-много място е вашата морава. Ако е с добра, здрава форма, ще насочи цялата градина по правилния път. И не забравяйте, че не е задължително да е правоъгълник – опитайте с овална, кръгла, квадратна или продълговата форма. Ще ви трябват правилните инструменти, за да завършите работата

2.Планирайте засаждането си.

Най-добрите градински дизайни започват със структурни растения, пълни с красиви цъфтящи растения. Затова използвайте вечнозелени храсти в края на всяка граница и като препинателни знаци по пътя. Включете малки храсти като кутийки или големи вечнозелени растения, например махония, за по-големи площи.

След като имате тази рамка, запълнете празнините с красиви цъфтящи растения. Опитайте се да се придържате само към пет или шест различни типа и ги подредете в повтарящи се модели за координиран и хармоничен ефект. Един метър или повече дълбочина е перфектен размер за бордюр, който ви дава достатъчно пространство, за да поставите по-малки растения отпред и по-високи отзад.

3.Дървета

Възрастните дървета могат да бъдат отправна точка за изграждане на схема на градината. Те блокират отблясъците на слънцето и могат да се използват за хамаци, висящи светлини или висящи декорации.

Дърветата също могат да скрият непривлекателна гледка или да помогнат за филтриране на шума и замърсяването на въздуха, ако живеете близо до натоварен път. И те са от значителна полза за природата, осигурявайки цветен прашец за насекомите и подслон за птиците и превръщайки пренасяния във въздуха въглероден диоксид в кислород.

4.Красива настилка

Цветът и стилът на вашата настилка и начинът, по който е положена, могат да осигурят силна посока на дизайна на цялата градина. Например сив или бял камък, положен в случаен модел, ще постави сцената за френски селски външен вид; черна или сребриста настилка, организирана в правилен дизайн, ще формира перфектния фон на елегантна и модерна схема; докато златният камък, подреден в смесен модел, създава усещане за английска провинция.

5.Обзавеждане

За по-малки дворове и вътрешни дворове изберете сгъваема мебел или пейка за сядане, която може да се пъхне под масата за хранене, когато не се използва. Г-образните дивани могат да бъдат изненадващо компактни, докато по-големите пространства могат да поемат пълноценни комплекти за сядане, със съвпадащи столове, дивани и маси, шезлонги и легла или модерни висящи столове-яйце или люлки.

Инвестирайте в добър комплект градински мебели, който ще издържи години напред. Помислете за пространството и оставете достатъчно място за всеки човек, за да може да седне удобно и да издърпа стола си, без да се блъска в нищо. И не забравяйте, че ще ви трябва и място, за да се разхождате около масата с всички седнали. Заема много повече място, отколкото си мислите!

6.Решения за малко пространство

Вертикалното засаждане е от ключово значение. Възползвайте се от огради и стени, като засадите нагоре, за да увеличите максимално пространството и купете висящи кошници (те също са чудесни за предни градини). По отношение на настилката, преминете към чакъл; това е много по-достъпно. Най-важното нещо, което трябва да запомните е, че това, че имате малка градина, не означава, че не можете да й се насладите и да се възползвате максимално от нея. Има някои страхотни спестяващи място, сгъваеми или подреждащи се комплекти маси и столове, които са идеални за компактни пространства – инвестирайте в комплект за градинско бистро за стил и функционалност и шезлонги за лесно и моментално сядане.

7. Да не забравяме и за децата.

Играта на открито осигурява на децата физическа активност и чист въздух, насърчава любовта към природата и творчеството и дори може да помогне за развиването на умения за решаване на проблеми. Но средният голям квадрат трева, макар и чудесен за футболни мачове, не осигурява много вдъхновение за малките, които търсят приключения. Ако имате място, помислете за добавяне на няколко свързани кътчета и пролуки, предназначени да събудят любопитството и да подкрепят въображението.