Интересът към темата на тази статия може да бъде причинен от различни причини. След като фасадата, това е не само “лицето” на сградата, но също така и “лицето” на неговия собственик. Тази връзка и мотивира всички заинтересовани читатели на изучаването на тази тема. Тук също има много причини, включително финансова, тъй като дизайнът на фасадата на една къща – доста скъпо.

Но тази статия ще бъде от полза, тъй като предоставя информация не само за дизайна на фасадата, която изисква значителни инвестиции, но също така и за неговите варианти, тя е на разположение на всеки заинтересован. Разбира се, може просто да поръчате дизайнерски проект. Но дизайна, направен от собствената да направят проекта, ще бъдат предмет на вашата гордост, тъй като тя е уникална. Уникална фасада на къщата винаги е била самоцел в такива проекти. Така че нека да започнем.

Избор на стил

Преди да се пристъпи към разработването на дизайна на фасадата дома, ние определяме в какъв стил, което искаме да бъде. Това е в основата на всичко, което следва.

Дизайнът на фасадата на една къща, най-често прави в следните стилове:

Държава. За да бъдем точни, това е цялата страна. Направлението включва други стилове, комбинираните общи характеристики. Този селски стил на руски, английски стил във Великобритания, Прованс във Франция, каубоят в Америка. Всички тези стилове са в характера на хората от страната, в която те произхождат. Ето защо, всеки от тях има свои собствени характеристики, но не и извън границите на страната. Фасадата, проектирана в стил рустик, която се отличава с простота.

Прованс. Дизайнът на фасадата, проектирана в този стил, изглежда по-лъскав. Липсата на по-едрите елементи в стила на дизайна на Прованс го прави още по-популярен.

Английски стил. Основната характеристика и елемент е естествен камък за него. На свой ред, английски стил е разделеа на Тюдор и викториански стил. За стила Тюдор се характеризира с висока фронтонна фасада. Асиметричена архитектура, наличието на кулата – отличителна черта на викториански стил. Обща характеристика на английски стил е голямия комин.

Романтична. Характеризира се със спокойни тонове. На този фон изглежда страхотно на всички видове декоративни елементи (корнизи, козирки, подправени продукти). Дизайнът на фасадата на този стил се характеризира със сложена триизмерна форма, плавни линии. С поглед към фасадата, попадате в едно романтично настроение.

Византийски стил. Характеризира се с малки прозорци и арки. Главният вход на фасадата на къщата се откроява със своята красота и блясък.

Естествен камък. Това е най-древния естествен материал. Доста скъп, но много надежден. Фасада, облицована с камък, придава на къщата оригинален и уважаван външен вид, а на собственикът – висок социален статус. Голямо разнообразие от цветове и материи.

Face тухла.  С голямо разнообразие от цветни нюанси, то може да се използва като външна декорация, с различни комбинации от тях. Къща – облицована по такъв начин ще изглежда много оригинално, като набляга на творческия си характер.

Той може да:

 • издържа натоварване до двеста и петдесет килограма на квадратен сантиметър. 
 • издържа до  замразяване / размразяване без да се счупи.
 • има абсорбция на вода не повече от 13%. В противен случай, тя ще се срине много бързо.
 • запазва своя цвят при всякакви обстоятелства и времеви рамки, това е, завинаги. Декоративна фасадна мазилка. Тя осигурява доста приличен външен вид на фасадата на къщата си.  За надеждност се използва окото покритие, усилващата мазилка. Фасадна мазилка се отличава от всички останали видове облицовки функция – способността да е цвят по ваш избор. Това я направи популярена във всички времена и във всички страни.Сайдинг. Този материал се появи наскоро. Поради относително ниската си цена, лесна инсталация, сайдинг, може да се каже, проникнал в пазара на строителните материали. Той разполага с голям асортимент от цветове, което му позволява да спечели доста популярност в проектирането на сгради. Но тук трябва да се има предвид, че с течение на времето сайдинг губи цвета си при излагане на слънчева светлина. Ето защо, ако сте решили да облицовате фасадата си със сайдинг, предимство трябва да се дава на пастелни тонове.

  Комбинирани фасадни облицовки и нйните варианти:

  Разгледахме възможностите за еднаквите повърхности, т.е. материал, оформление. Но творческата мисъл на дизайнери не стои на едно място, а днес създават все по-честа комбинация от фасади, състоящи се от най-малко два материала

  Декориране на фасади на къщите:

  Запознавайки се с картините, дадени в тази статия по-горе, можете да забележите, че не винаги е възможно да се постигне желаното. Предтсавяме ви разнообразие от декоративни елементи, най-често срещаните:

        стряха – почти всеки дом, а и още повече фасадата му, не е без стрехи. Това е най-разпространеният елемент на декора.

        корнизи – изработени от различни материали. През последните години имат голямо разпространение. Благодарение на този материал, можете лесно да коригирате външния вид на фасадата.

Рустам. Този елемент на фасадата на сградата е бил известен в древна Гърция. Но дори и днес той не е загубил своята популярност. Представляват художествена конфигурирана мазилка на някои стенни повърхности (дограма, врати, ъгли и т.н.). Най-често те са под формата на тухла или зидария с грапава повърхност разцепена под формата на правоъгълни призми и пирамиди.

 

Барелефи. Най-красивия и ефектен елемент от украсата на фасадата. Но ние трябва да знаем, че релефите са украса. Като правило за класиците – релефно изображение на животни или хора, за империята стил – герб, музикални инструменти и знамена, за да Art Nouveau – растение.

Колони и капители. Той е не само функционален елемент от архитектурата, но също така и една прекрасна декорация за фасадата на сградата, която му предава величествена гледка. Колони като барелефи, трябва да отговарят на избрания стил на къщата. В противен случай, няма да има единство и цялост на сградата.

столици – това е артистично декорирани части в горната част на колоната, която излиза извън него. Тя осигурява красота и плавен преход от повърхността на колоната, която поддържа неговата структура.

Оформяне на прозорци и врати. Те могат да се формират както от естествен камък, така и съвременни материали, като кожа. Ние трябва да се придържаме към стила и цвета на фасадата.